top of page

Geschiedenis

In 1981 kwamen Arline Coolen en Netty Dielissen met het idee een toneelclub op te richten met als doel voor kinderen te gaan spelen. Geld was er niet, dus zochten ze gratis repetitieruimte.

 

Het Wikveld bood onderdak. Acteurs en actrices werden benaderd via de krant. We gingen enthousiast van start met “Poerlepotje” en werd opgevoerd in april 1982. Na twee kinderproducties kwam er vanuit de groep duidelijk naar voren om ook voor volwassenen te gaan spelen.

237 Alles uit_0174.JPG

Impla zou in het vervolg afwisselend voor volwassenen en kinderen gaan spelen. De eerste productie voor volwassenen was “De Kerkestraat is een keurige straat” in november 1983. Ondertussen waren we “Stichting Impla” geworden. Het eerste bestuur bestond uit: Piet van Driel als voorzitter. Anneke Luijks als vice-voorzitter en penningmeester. Reggie Pluijms, 

Secretaris. Dankzij de subsidie van de gemeente s-Hertogenbosch zaten we wat ruimer bij kas en gingen we repeteren in d’n As. We mochten onze drankjes meebrengen. Jaqueline en Anneke sjouwden zich elke week rot met kratjes bier, wijn, fris en chips. Alles over de centjes kwamen keurig in een schriftje te staan. Op een gegeven moment vond het bestuur van d’n As het welletjes en moesten de drankjes bij hen worden afgenomen. Ik moet zeggen dat er niet minder om gedronken werd.

Zoals u elders op de website kunt zien hebben we stukken gespeeld van allerlei pluimage. Altijd blijspelen, want de mensen in Empel willen als ze een avondje uit zijn maar een ding en dat is lachen. Zowel de kinder- als de volwassenproducties waren doorgaans zeer succesvol. Een voorstelling sprong er echt uit. In 1995 speelde Impla met veel gastspelers uit Empel “Toen werd het stil op de dijk”,

Zusters_0434.JPG

geschreven door Ton de Vos en en Diny Willekens. Het was een bevrijdingsstuk over Empel. Eind 1944 en begin 1945 werden de bewoners van Oud-Empel zwaar getroffen. De bevrijding bleef uit en de meesten moesten met gammele bootjes de Maas over. Ze zijn toen overal in Nederland terechtgekomen. Toen ze terug kwamen was er van Oud-Empel niet veel meer over. In een grote tent werd er gespeeld op de Brink, toegang gratis. Een Geweldige belevenis. Geen wonder dat de emoties soms hoog opliepen. Voor Impla een hoogtepunt.

Veel spelers kwamen en gingen. Het was niet altijd makkelijk om de rolbezetting rond te krijgen. Maar tot op de dag van vandaag is Het ons gelukt! Impla blijft een gezelligheidsclub waar hard gewerkt wordt om de empelse bevolking iedere keer weer een goede productie voor te zetten. Impla is een begrip in Empel en dat zal nog heel lang blijven, natuurlijk met hele mooie producties!

321290016.JPG

Aldus Anneke Luijks, ook wel “Moeder Impla” genoemd. Want Impla was haar kindje. Anneke heeft zelf tot 2010 gespeeld, zij vierde haar afscheid met de productie “Groeten uit Nice”. Daarna vond zij het tijd worden om het vaandel over te dragen aan een nieuwe generatie acteurs. Uiteraard miste zij daarna geen enkele uitvoering van Impla en betrad zij steevast

de ereplaats op de eerste rij. Maar niet nadat zij eerst een grote pot snoep in de kleedkamer had achtergelaten met de tekst “Toi Toi Toi”. In de zomer van 2015 hebben wij voorgoed afscheid genomen van Anneke. Zij werd 77 jaar.

bottom of page